torstai 5. helmikuuta 2015

Miksi kultsu?

Moni kelaa ku ne haluis ottaa dogin, et mikä rotu? Jengi kyselee et miks kandee just valkkaa kultsu.
Meikä voi mutsin kans kertoo, miks just.

No, ku sä meet tsittaa sinne pentulodjuun, ni semmoset minihylkeet kiipeilee sun syliin ja tsiigaa sua ruskeil nappisilmillä. Sit ne vähä jäystää teikän punttii ja istuu klabbille. Sit joku niist skideist strittaa sun syliis. Se on sit se sun oma. Jos et oikeesti haluu koissuu, ni älä mee ees tsiigaa, ainakaan kultsun pentui. Ku sä näät ne skidijääkarhut, ni sydän sulaa. 

Kultsu on perhedogi. Se rakastaa. Se osaa smailaa ja griinaa. Ku sä tuut himaan, oli sul vaik mimmonen päivä, ni aina kultsu saa sut hyvälle fiilikselle, ku se on nii glaidu tyyppi. Se kantaa sulle villasukan tai gummistövlarin, keittiörätin tai vaik haravan, et säki griinaisit. Lisäbonarina se lipasee pusun korvalle ja halaa sua, jos nii o sovittu. Se venaa kaikkii himaan ja moikkaa tasapuolisesti. Se tsittaa sun följyssä soffalla, jos saa, ja tsiigaa kaikki sun lemppariohjelmat sun kanssa. Sillei oo kiire mihkää siit sun kainalosta.

Kultsu o maailman paras painonvartija, oikee ylipomo. Sen kanssa on lähettävä dallaa skutsiin tai lenkkipolulle iha joka päivä, monta kertaa. Kultsu diggaa ku saa painella korvat lepattaen pitkin ojanpohjia, mennä tsimmaa tai jaagaa luontokappaleit niinko kanei, rusakoit, fasaanei, variksii, oravii, peuroi, metsoi, sorsii ja mitä näit ny o.
Kultsu palvoo sua. Ja kaikkee mitä sä aiot skruudaa.
Se venaa siin vieres hievahtamatta, ku otat voikkarii. Pää vaa kääntyilee ja kuolajojo flengaa ku Tartsanin liaani.
Se tsittaa iha snygisti. Mut älä tsiigaa sitä öögii, muute o pakko antaa biitti voikkarista sille nappisilmälle. Kato ei voi koko ajan ravaa safkaas jotai, ku aivan umpiunestaki kuullaan ku ovi aukee ja valo syttyy. Kuin rasvattu salama o kultsu siinä hollilla.

Kultsun kans voi treena vaik mitä, muutaki ku lördarin safkaamista. Ne diggaa hulluna tsimmaa, noutaa kaiken maailman boltsei, damei, fogeleit ja muita ökkömönkiäisii.
Ne tsimmaa vaik botskin hakee, ku treenataa, se o VEPEE, eli vesipelastusta.
Sit ku ne treenataa buenosti, ni kultsun kans voi käydä skuttalla jaagaa fogeleit: pului, sorsii ja kanalintui. Sit ne voi käydä hakee sille jaagajalle semmosen haavottuneen elikon kans, jos ne o taitavii.

Sit jos ei diggaa jaagamisest ni silti o ihan tsiljoona judeemii. mitä voi duunaa. O näyttelyit, tottelevaisuutta, agilityy, rallitokoo, dogitanssii, rauniokoirailuu, etsijäkoirii, palvelukoirii, kaverikoirii, kuntoutuskoirii, sylikoirii ja himakoirii. Meikien pollat o nii skidit ettei me muisteta kaikkee, älkää pliide vaa loukkaantuko :) Käykää ite tsiigaa lisää vaik netissä ja korjatkaa jos olen väärässä.

Mutsi o treenannu TOKOO, mut se o aikas nihkeetä ollu. Ny se on kaverikoira, saa luvan kans rapsutuksii mummoilt, paapoilt ja skideilt aina ku äippä sen kans lähtee. Meikä diggailee rallitokoo ihan hulluna. Me molemmat tykätää noutaa ja mude o ihan kreisitsimmaaja, siit vois tulla vaik mikä uimadosetti. Mä meen keväällä treenaa noutoo,
en khyl tiedä yhtää et mitä se o, mut meikähän lähtee ku autolla pääsee.

Täs hiljattai meikä lähti ihan innosta vinkuen ookailee. Se oli virhe. Mentii eläinlääkärii, näin kaikki broidit ja systerit. Ei saanu hilluu, eikä kerinny ku pantii piikki kankkuun ja unta palloo. Kaikki kultsut pitäis kuvauttaa kans, et olis terveitä dogeja. Multa ja mutsilta on tietty kuvattu lonkat ja kyynärät ja tsiigattu et on terveet öögat. Rokotukset pitää kans olla kuosissa, et pääsee treenailee ja näytelmiin, jos tahtoo.

Meist lähtee karvaa aika lailla, et jos tykkäät steedaa, ni ota kultsu. Me ollaan hyvii imuroimaan saharaa messiin, et siinä lisää syitä siivousfriikeille, kato saat kaivaa imurin esiin, tai, no pitää sen esillä. Ihan 24/7.

Ai nii. Ja osa diggaa mutakylvyistä ihan kybällä. Niinku mutsi.

Me ollaa tämmösii ilosii hännänheiluttajii, huolettomii veikkoi. Jos sull riittää huumorii kultsun kans ku ensin on esmes maisteltu seinälistoi, syöty leipäkori tyhjäks, pöllitty paisti pöydältä, levitelty roskis pitkin olkkarii, pyöritty lenkkeilijän läjässä ja vedetty 10 kilon ruoka-astia tyhjäks, ni tervetuloa kerhoon. Avaa sydämes kultsulle, ni paluuta ei ole.

Jos joku väittää, ettei rahalla saa onnea, se ei ole koskaan kultsua hankkinut.

Kuulemiin!
Hemppa ja Säde

                                                kuva Maria Hästbacka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti