torstai 2. kesäkuuta 2016

Mikä PEVISA?

Haudikatsauhau!

Tutkiva shuurnalistinne Hemppa o taas asian ytimes. Täl kertaa reposteltavana o
 J A L O S T U K S E N  T A V O I T E O H J E L M A
Huhhuh, et oli vaikee sana, Mitä hittiä? Kysyy Helmi ja vastaa...
Tähän tarviittii jo jtn muutaki jeesii ku doglausta haunetissä, mut mistäpähän ei meiän häntää heilauttava dogportterimme selvää ottais...niimpä ja siispä täsä olis:

Mitä hittiä o PEVISA?
Se on niinko semmoi perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelma. Vähä ko meitsi vastustaa välil reenaamist ja komentoo, ni sillai kai. Suomen kennelliitto tsiigaa ja vahtii et jengi tekis niinku sanotaa, ettei tulis klesoi sessei tähän Suomen maahan enempää ku o tarvis, eli ei yhtää.
Sil PEVISAl tsiigataa et tulis vaa buenoi pikkusessei, ja sit ne vois rekkaa sinne kennelliittoon megee. Mut siihe vaaditaa et mudel ja faijal o tsekattu öögat ja lonkat ja kyynärät ja et ne o kaikin puoli hyvii tyyppei muuteski, ihan niinku vanhempien kuuluu olla.

Meikäki o käyny niis kuvauksis, niiku mude ja moni meitsin frendi myös, systereist ja broideist puhumattakaa.
Ei tarvii himmeesti skagaa, ku sinne menee. Iha lepo vaa ja rento meininki. Ja varppina tuleeki, ku tujautetaan semmone piikki hanuriin. Iha kättelyssä, moro ja tsädääm!

Sit vuorollaan joka iikka nostetaan semmosel pöydälle ja X-manin röngten-katseella otetaa foto tyyppien luista. Niist sit tsiigaillaa et onks porukoitten lonkat priimat ja kyynärät buenot. Ja öögat peilataa kans, ettei oo mtn feeluu niiskää.

No miks sit pitäs mukamas normisesse viiä sinne kuvattavaks kert maksaa ja on kallistaki?
N O H, tietty siks et nähään et tyyppendaalit o terveit sessei ja tärkee info sille kasvikselle elis kasvattajalle, et tulee terveit kultsikoita maailmalle. Ja omistajalle tiätty.
Ja jos joskus haluis et esmes meitsi Hemppa, tekis skidivinkuloit, ni pitää olla infoo, et millaset lonkat ja kynärät meitsil o ja tietty terveet simmukat. Jos ne skidit haluu kans rekkaa, niinku sillee tiätsä...ni sulho pitää olla kans kuvattu ja tietty terve koissukka, ei se rekkaus muute onnaa.

Se on se rekkaaminen semmonehommajutska et se pitää olla jos haluu käydä virallisis näytelmis tai koiraskabois meges. Sit kans kaikki tulokset näkyy siel kennelliitossa semmoses jalostustietojärjestelmäs. Sielt voi käydä tsiigaa kaik kisatulokset ja terveystiedot, myös meikältä, siistii hei! Mut ei se riitä et sinne skrivaa vaa et Hemppa, pitää sevverra serlokki holmune olla et tietää meikän kennelnimen. Semmone o yleensä kaikil rotusesseil, jotka rekataan.

Sit ku alkaa reenailee kaiken maailman kultsu- ja sessehommeleit, ni o hermeettisen tärkeet tietää, millanen koissukka o käsis. Et ei kandee lähtee bodarihommiin iha skidinä eikä hyppyloikkimaan mtn esteit, ku se luusto kehittyy. Ja jos kävis nii, et ne lonkat ja kyynärät ei oliskaa iha buenot, ni ei hätiä! Sit pitää vaa pitää koissuli kuosis ja hyväs reenis, ettei vanhempana tulis klesaks. Siin jeesaa parhaiten toi elukkalekuri ja antaa joka sesselle parhaat neuvot.

Mistä sen sit tietää, et onks oman murusen lonkat ja kyynärät buenot vai ei? No sitku ne kuvat o otettu ni se eläinlääkäri kertoo ja neuvoo khyl ekaks, et millaset kuvat lähtee viel sinne kennelliittoon, siel ne syynataa tarkkaa ja sit tulee sinne teitsin omaan tietolaariin ne tulokset.
Niisson sit kirjaint ja härpäkettä peräjälkeen nii paljo et ei meinaa hiffaa...

Ei hätää, Hemppa kertoo selkeellä stadin slangilla, mitä ne kiemurat meinaa.

Lonkat A/A o mucho buenot elis loistavat lonkkanivelet
Lonkat B/B o myöski terveet ja buenot
Sit C/C on sillee et ei iha buenot enää
D/D ei oo enää ees buenot
E/E o ihan klesat

Sama o nois kyynäris
0/0 buenot kyynärnivelet
1/1 lievästi klesat
2/2 kohtalaisen klesat
3/3 superklesat
Simmukat o iisit, niis vaa lukee et terveet silmät, jos näi o.
Mut edelleen, suasittelen aina kysyy ammattilaiselta, jos jää jtn epäselvää. 
Ja muuteski, ku puhutaa sesseterveydest, ni kandee kysyy niilt ekana.

Mä Hemu oon vaa tämmöne kultsikoitten äänitorvi, äipän mielest välil muutenki iha torvi, en hiffaa...
Pitäkää hännät pydessä ja kirsut korkeella!
Terkuin Helmi Hemuli ja SädeEi kommentteja:

Lähetä kommentti